Gekozen voor de masterclass van ‘Vers bloed’ in Passa Porta!

Nadat ik al van maart tot juni 2008 deel uitmaakte van de derde aflevering van ‘Vers bloed’, een schrijversworkshop voor ‘schrijvers van buitenlandse origine’, werd ik nu ook uitgekozen voor de zogenaamde masterclass’, die van oktober 2008 tot maart 2009 doorgaat, en weer geleid wordt door Benno Barnard en georganiseerd door Hai Chay Jiang in de naam van het Internationaal Literatuurhuis Passa Porta en Het Beschrijf. Samen met Sarah De Mul, Roos Van Vlaenderen, Gregory De Vleeschouwer, Fleur Ordoukhani en Annelies De Ville ga ik – in mijn vrije tijd naast mijn wetenschappelijke bezigheiden – aan literaire projecten in het Nederlands werken en op 29 maart 2009 – als deel van het Passa Porta-festival 09 “De wereld is een werf” – een openbare lezing geven.

Meer informatie over ‘Vers bloed’ vindt u op de – trouwens vernieuwde – webpagina van Passa Porta:

Met ‘Vers bloed’ spreekt Passa Porta schrijvers en kandidaat-schrijvers aan om hun pen te scherpen, om de schrijversstiel te leren, om zich te vervolmaken.

Vers bloed is een programma van workshops en masterclasses dat niets minder wil zijn dan een wezenlijke bijdrage aan de Vlaamse en, bij uitbreiding, Belgische letteren. Het wil het niet eens zo denkbeeldige gevaar voor een dreigende bloedarmoede counteren en meteen ook een wapen zijn tegen provincialisme en engheid in onze literatuur.
Grote aandacht gaat hierbij naar schrijvers en kandidaat-schrijvers van buitenlandse origine. Het is immers opmerkelijk hoe weinig schrijvers van vreemde origine hier actief zijn, en dat zeer in tegenstelling tot pakweg Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Dat is jammer want de inbreng van net deze schrijvers blijkt van onschatbare waarde te zijn voor de literatuur van die landen.

De lesgevers of coaches zijn schrijvers met enige renommee. In het verleden traden Peter Verhelst, Kristien Hemmerechts, Koen Peeters en Stefan Hertmans aan. Op dit ogenblik gaat Benno Barnard met het schrijftalent aan de slag.

Beitrag teilen
Kategorie: In eigener Sache (Metablog) | Tags: , , , , , , ,

About Thomas Ernst

Thomas Ernst is Professor of Modern German Literature at the University of Antwerp. He also works at the University of Amsterdam and holds a venia legendi on Media and Cultural Studies/German Studies at the University of Duisburg-Essen. His research focuses on the construction of identities, images of Germany and Europe, multilinguality and transcultural spaces in Austrian and German literature; on experimental and subversive Austrian and German literatures in the 20th and 21st century; and on the digital transformation of media and its cultural effects (literature and social media; intellectual property rights; digital publishing). His publications include books on “Popliteratur” (2001/2005), “Literatur und Subversion” (2013) and numerous papers that have been published in international magazines and book series with peer-review. At the moment, he is working on a monograph on literature and social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *