Korte biografie

Thomas ErnstThomas Ernst is professor Moderne Duitstalige letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en houdt hij een venia legendi voor ‘Germanistische Medienkulturwissenschaft’ aan de Universität Duisburg-Essen.

In zijn onderzoek focust hij op de constructie van identiteiten, Duitsland- en Europabeelden, meertaligheid en transculturele ruimtes in de Duitstalige literatuur; experimentele en subversieve Duitstalige literaturen in de 20ste en 21ste eeuw; de digitale mediatransformatie en haar culturele effecten (literatuur en social media; auteursrechten; digitaal publiceren). Hij heeft de boeken “Popliteratur” (2001/2005), “Literatur und Subversion” (2013) en talrijke papers in internationale tijdschriften en boekreeksen met peer-review gepubliceerd en bereidt momenteel een boek over literatuur en sociale media voor.

Ernst heeft al met en voor instituties als de DFG, FWO, FNR en de Alexander-von-Humboldt-stichting als onderzoeker, organisator of referee gewerkt, hij werd opgenomen in de Global Young Faculty III (2013-2015) en is vertrouwensdocent van de Hans-Böckler-stichting (sinds 2016). Hij is als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen en aan het Antwerp Centre for Digital Humanities and Literary Criticism (ACDC), lid van de Amsterdam School of Cultural Analysis, geaffilieerd lid van het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur (Brussel/Gent) en het Netzwerk Leseforschung (Duitsland) en mede-oprichter van de DHd-werkgroep Digitaal publiceren.

CV

Papers en mediaoptredens in het Nederlands

Nederlandstalige papers:

Opiniestuk in Knack:

Interviews op Radio Klara:

Links

Beitrag teilen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *